Ekonomi och jämställdhet

Män och kvinnor har olika ekonomiska förutsättningar och det verkar som att det kommer att ta ett tag till innan det blir jämställt på den ekonomiska fronten. Det skiljer sig i lånevillkor och i kreditvärdighet och det är vanligt att kvinnor hamnar i en så kallad ekonomisk kvinnofälla.

Enligt en undersökning så skiljer det sig mellan män och kvinnor som lånar pengar. Det har visat sig att de ofta har olika ränta och att kvinnors låneräntor oftast är högre, även om det är samma lånebelopp.

Låna pengar till bra ränta

låna pengarAtt låna pengar behövs ibland av olika orsaker och då är det viktigt att titta efter en så låg ränta som möjligt. När det gäller smålån är det en bra fingervisning att titta efter den effektiva räntan samt att jämföra olika lånegivare. Detta kan du göra hos https://www.financepal.se/artiklar/smalan/ där du får hjälp att hitta det billigaste lånet för dig. Män och kvinnor lånar oftast pengar till olika saker och eftersom kvinnor ofta använder delbetalningar och kontokrediter på förbrukningsvaror som kläder kan det i många fall ge en högre ränta och fler noteringar hos Upplysningscentralen. Män lånar generellt större belopp men färre gånger och lägger det på saker som varar längre eller har ett större värde, som elektroniska apparater som datorer men även bilar. Detta påverkar kreditvärdigheten, och ju lägre kreditvärdighet desto högre ränta på lånet.

Dela på utgifterna

För att det ska bli så rättvist som möjligt i hushållen borde alla som lever och bildar familj tillsammans ha en jämställd ekonomi för att även den som tjänar minst ska ha en chans till månadssparande, pensionsförsäkring och en bättre framtid. Många kvinnor fastnar i den hushållsekonomiska kvinnofällan utan att de är medvetna om det. Genom att dela på utgifterna och hjälpas åt att spara ihop till saker som behövs minskas risken för att den som tjänar minst hamnar i den ekonomiska fällan. Att den som tjänar mer ska dela med sig till den som tjänar mindre eller att turas om att vabba är inte självklart för alla. Kvinnan köper ofta kläder och förbrukningsvaror till hemmet för hela sin lön medan mannen köper till sig själv.

Länsstyrelsen i Stockholm gjorde en undersökning som visar att trots att kvinnor ofta har en högre utbildning har de en lägre årsinkomst än vad männen har. Detta bidrar till ekonomisk ojämställdhet.