Lån med betalningsanmärkningar

Det är lätt hänt att få en betalningsanmärkning även om du är skötsam. Den som drabbas av en betalningsanmärkning begränsas på många olika sätt. Det kan bli svårt att få ett mobilabonnemang och ta del av andra tjänster. Fram till nu har det dessutom varit i princip omöjligt att kunna ta bolån med betalningsanmärkning. Men inte längre.

bolånAllt fler drabbas idag av att de får betalningsanmärkningar. Exakt varför fler får betalningsanmärkningar numera är okänt, det står ändå klart att det är fler som orättvist drabbas av de begränsningar en betalningsanmärkning innebär. Det kan bli svårare att få allt från mobilabonnemang till att hyra lägenhet. Än svårare är det om du beslutat dig för att köpa ett eget hem, bolån är notoriskt svåra att få om du har en betalningsanmärkning. Men det är inte omöjligt. Det går faktiskt att få bolån med betalningsanmärkningar, det gäller bara att vända sig till rätt bank.

Orättvisa storbanker

Vad som händer när du drabbas av en betalningsanmärkning är att det är en uppgift som finns hos alla kreditupplysningsföretag – dem storbankerna vänder sig till när de ska kolla om någon är lämplig för ett lån. Uppgiften ligger i och för sig inte i registret särskilt länge – tre år för fysiska personer, fem år för juridiska – men tillräckligt länge för att det kan få stora konsekvenser för människor. Inte minst när det gäller bolån, och att köpa bostad kräver mycket planering även utan en betalningsanmärkning.

Orättvisan består i att de traditionella storbankerna har mycket höga krav när det gäller att bevilja bolån. De tittar helt enkelt för långt tillbaka i historien och många finner sig i och med det utan bolån för något misstag som begicks för flera år sedan. Det har dock dykt upp nya bankaktörer som beviljar lån på andra grunder. Istället för att titta långt tillbaka i historien bedömer de låntagarens nuvarande återbetalningsförmåga. De nya aktörerna menar att de den vägen får en mer sann bild av låntagarnas betalningsmöjligheter. Den vägen är det också många fler som får möjlighet att köpa sitt eget boende. Någonting som också är positivt för ekonomin på det stora hela – det är ju ett stort antal personer som då får tillgång till ett konsumtionsutrymme de annars skulle saknat.

Kan du bli av med anmärkningen?

Med det sagt är det förstås bra att inte få någon betalningsanmärkning från första början. Om du fått en betalningsanmärkning för en småsak kan du alltid försöka bli av med den. I första hand bör du kontakta företaget som utfärdade fakturan du missat att betala. Klargör för dem att du ska betala räkningen direkt. Om ditt ärende gått vidare till Kronofogdemyndigheten kan du kontakta dem och ansöka om gallring. De går då igenom ditt fall för att se om det finns någonting som talar för att de kan ta bort anmärkningen. Du ska dock vara på det klara med att det kan vara mycket svårt att bli av med betalningsanmärkningen den här vägen. Tur då att en betalningsanmärkning inte längre är lika handikappande som den en gång var.