Så går en rättvis skilsmässa till

Om du och din äkta hälft har valt att gå skilda vägar gäller det att göra separationen så rättvis och jämställd som möjligt. Att dra ut på processen är bara plågsamt för alla inblandade och finns det barn med i bilden är det särskilt viktigt att det hela går snabbt och smidigt till. Visst är det tråkigt att det blivit som det blivit men det tjänar er båda att kunna lämna relationen utan allt för mycket bitterhet och agg.

Genom att ta hjälp av en jurist får du inte bara assistans med det rent rättsgiltiga utan också rådgivning från en person med stor erfarenhet i skilsmässor. Du får värdefulla redskap som hur du bäst kommer överens med ditt blivande ex och hur processen kan underlättas så mycket som möjligt. Om du ska gå igenom en skilsmässa eller separation i Göteborg är det därför klokt att anlita en skicklig jurist.

Vad du själv kan göra

I Sverige skiljer sig runt 25 000 par varje år enligt Statistiska Centralbyrån och den vanligaste åldern för de involverade parterna är 35-49 år. Det är alltså ganska vanligt med upplösta äktenskap och även om det naturligtvis är synd är det också viktigt att inte fortsätta relationer som blivit outhärdliga. En skilsmässa innebär en stor sorg men för att ni båda ska kunna gå vidare är det bäst att acceptera situationen och fokusera på framtiden.

Oavsett anledningen till skilsmässan är ett bra tips att försöka sätta allt i ett större perspektiv genom att ta ett steg tillbaka. Föreställ dig själv om fem eller tio år, eller när du blivit hundra år gammal och ser tillbaka på situationen. Hur viktig var den där byrålådan och hur moget betedde du dig?

Hur går skilsmässan till?

En skilsmässa består av ett antal moment som tar mer eller mindre längre tid beroende på hur samarbetsvilliga du och din partner är. Till grundpelarna hör:

  • Ansökan – görs av er båda eller den ene om den andre inte vill
  • Bodelningsavtal – här tecknar ni ett slags kontrakt över vem som ska ha vad
  • Vårdnad – ni bestämmer vad som nu ska hända med barnen

Även om vissa väljer att sköta allt på egen hand innebär det ofta trassel och juridiska besvär. Målet är en så vänskaplig separation som möjligt och en jurist kan bli ett stort stöd.