Anlita advokat om du anklagas

Något som kan kännas riktigt orättvist är att bli felaktigt anklagad för ett brott man inte begått, oavsett brottets storlek. Men det finns en del saker du ska lägga på minnet ifall detta någonsin skulle hända dig – så att du alltid är på den säkra sidan.

Det första du ska göra om du anklagas för något olagligt är att kontakta en advokat, oavsett om du är oskyldig eller inte. Handlar anklagelsen exempelvis om något ekobrott kan det vara en god idé att lägga hemsidan https://olssonlilja.se/ på minnet. De sysslar nämligen både med brottsmål och ekobrott samt kan även bistå genom att vara målsägande biträde. För vad som är bra att lägga på minnet är att även oskyldiga kan bli dömda för något de inte gjort – på grund av falskt anklagade eller bristfällig bevisning.

Skadestånd om du blir felaktigt anklagad

Även om man inte vill tro det så är det flera människor varje år som döms för brott de inte begått, tänk till exempel bara på Netflix serien ”Making a murderer” så belyser hela problemet på ett väldigt tydligt sätt. Visserligen handlar den om USA och det amerikanska rättsväsendet, men med det sagt ska man inte tro att detta aldrig kan hända i Sverige. På Justitiekanslerns hemsida går det till exempel att söka skadestånd för just den sortens händelser och för när du sitter frihetsberövad för ett brott du inte begått, både för när du sitter häktad en tid och om du får sitta i fängelse. Allt sådant kan förstås förhindras om du har en bra advokat som sköter din talan på korrekt vis och kan hjälpa dig att bevisa din oskuld tidigt i ärendet.

Välj advokat med omsorg

Något som är viktigt att tänka på när du ska anlita en advokat är att välja rätt person för rätt brottsanklagelse. En advokat som jobbar med brottsmål är till exempel inte automatiskt lika duktig på ekobrott eller immaterialrätt och så vidare. Börja därför att söka efter advokater inom det område du anklagas för och du kan även kolla upp advokaterna du hittar hos Advokatsamfundet. Andra bra tips på vad som kan vara bra att kolla upp och tänka på finns listade hos Hallå Konsument där det även finns information om andra saker som kan va bra att känna till – exempelvis vilka frågor du ska ställa till dig advokat och vilka rättigheter du har.