Bostadsmarknaden är orättvis mot unga

Bostadsmarknaden är tuff för många men en målgrupp som är extra utsatt är de unga. Bostadsköerna är långa och bostadsrätterna är dyra, men det finns möjligheter att göra et enklare att skaffa en bostad, framförallt genom att vara aktiv på bostadsföreningars sidor.

Priserna på bostadsmarknaden har ökat exponentiellt under de senaste 30 åren och detta är till en stor glädje för tidigare bostadsägare. Dock har det försämrat utgångsläget för de unga som vill hyra lägenhet. Att spara ihop fler hundratusen för att sedan investera i en lägenhet är långt bort för många. Finns det inte stöd att få så är det enda alternativet för majoriteten av de unga att försöka få tag på en hyreslägenhet.

Långa köer till hyresrätter
bostadsköDet finns en del olika kösystem för att försöka få tag på en hyresrätt. Den gemensamma nämnaren för alla dessa är den långa kötiden. En del kötider uppgår mot flertalet år och gör det svårt för unga att få en bostad. Har du inte en ordentlig framförhållning och ställer dig i bostadskö vid tidig ålder då kan du behöva vänta i flera år på att få en bostad. Är du en student och ska flytta till en ny stad för att studera så finns oftast inte denna tiden. Då behövs ofta en bostad snabbt för att kunna ha möjligheten att flytta och börja studera.

Tips för att hyra en lägenhet
Är du ung och i jakt på att hyra lägenhet? Det finns möjligheter för dig. Det är viktigt att du registrerar dig på olika hyresrättsföreningars hemsidor. Där kommer det ofta ut bostäder som du kan söka till. Du kan även gå med i olika grupper och sidor på sociala medier för att hålla utkik. Det är många som hyr ut sina lägenheter i andra hand vilket kan vara en fantastisk möjlighet för unga som flyttar hemifrån första gången. Det ger en möjlighet att testa på att bo in sig och under tiden kan du kanske hitta din egna drömlägenhet att hyra. Bostadsmarknaden är tuff för unga, men det finns många där ute som vill göra det bättre och som vill hjälpa till. Vänd dig till dem så ska du se att du kommer få tag på din drömlägenhet en dag.